Sunday, 26 February 2012

●•♥❤•● Sumpah aQu pom Rindu & sayang ko sesangat.. ヅ

Assalamualaikum !



Entry ini adalah untuk my BELOVED RUMATE + my BESTPREN FOREVER aq SI CHUICHUI tu iaitu perasaan aku lepas baca blog dye yg bertajuk TERBIAR :'(



Sedih sangat lepas baca entry eqa..yerrrr aku mengaku aku pom rindu dye sgt2..Biase lau bangun tido jer terus tgk dye..Mane2 pegi pom mesti ngan dye ,pegi makan, bangon lewat same2 lau weekend,ke kelas,kua berjimba2 n even dye skype nga pakwe kesayangan dye si Iwan tu pom, aku akan cibuk sama join gelak2 ngan si pipi pau sy tuhh..

nie la dak pipi pau tu ! <3

Tapi sekarang..................
Semua dah tak sama cam dulu lagi .  Dye ngan hal dye & aku ngan hal aku . Sunyi hidup aku, xceria2 cam dulu agi..:(

Semua nie terjadi apabila kiteorang ditempatkan di hospital yang berbeza . Dye di Hospital Sungai Buloh & aku di Hospital Tunku Ampuan Rahimah.Kiteorang terpisah jauh. And yang paling teruk, aku terpaksa stay dekat hostel di Klang :(

Kiteorang pun tak mintak semua nie..sobsob em mase nak dtg sini hari tu,dye tolong angkat beg aku..kiteorang peluk..tacink sgt..mase tu ase nk kua je air mata aku..tapi aku tahan jer..


Kalau korunk nak tau kiteorang nie sweet tau..^^ 
Lau korunk nk tau sepanjang persahatan kteorg , kteorg tak pernah mengbahasakan "aq ko" . kteorg pom baru perasan sume nie taw. Panggilan nama EQA & SHA telah kami bahasakan sejak first2 kiteorang kawan lagi.. Kteorg pom pelik gak,sedangkan semua ngan kawan2 yg laen,kteorg bhasakan aku ko..hahaha SWEET TAK KTEORANG ?? :P *even korunk cakap tak sweet, aku nk cakap sweet gak coz nie blog aku, so aku punya pasal larrhh ! 

KENANGAN KAMI <3 cincin burung helang sama tapi warna berbeza..:)
 Although lau bab makan + shooping lak,kteorg mmg yg jenis same2 giler dalam aktiviti tak berfaedah nie.Tapi dye agi kuat makan cket dari aku. Bagi jer ape,inshaallah habis. kehkehkeh 

The truth is we are so sweet ! right?

Menghentam pizza smpai licin pinggan..! haa ambik ko

Hubungan kami erat sgt da macam adik beradik.. Kalau boleh,aku nak persahabatan kiteorang nie smpai bler2.Semoga Tuhan makbulkan doa aku :( Insyallah   ヅ 
  
Yerrr kite hanya mampu merancang Tuhan yang menentukan.. Tapi kita tetap boleh berdoa dan berharapkan..



You were there to light my day,
You were there to guide me through,
From the days down and on,
How can i forget all that,
When you're make me smile,
You'll always be a part of me!

‎"A friend will be there for you when things are good...but a TRUE friend will be there for you when things are good and also when things are very bad...and just when it feels like you will never smile again...she can put a smile on your face with just with a hug!"  ♥(◕‿◕) ✿


DATS FOR MY ENTRY TODAY !  ♥(◕‿◕) ✿ 

Friday, 24 February 2012

Bersyukur atas nikmatNYA ツ

Assalamualaikum :)


Comel tak gambar baby kat atas tu? tengok pom da ase geram kan :) Mesti korunk tertanye2 ape entry aq kali nie kan?? (^,^)????

Firstly aku nak kongsi ngan korunk satu pengalaman yg bermakna dan terindah bagi aku yg terjadi sekitar 30 jam yg lepas a.k.a semalm..hehe
Semalam first time n first day aku ditempatkan di Labour room di Hospital Tunku Ampuan Rahimah(HTAR).Tempat dimana lahirnya si comel yg bakal memimpin negara suatu hari kelak ! *mungkin,siapa tahu kan?


Semalam aku berkesempatan tgk depan mata aku dua kelahiran bayi dalam masa sejam sahaja, itupun dah boleh wat air mata aku mengalir..:'(  Mane tak nangis lau tgk betapa sakitnya seorang ibu bertarung nyawa untuk melahirkan anak..Tuhan je tahu macamane seksanya antara hidup & mati nak selamatkan bayi tu~

Mase waktu ,aku sempat jugaklah membayangkan diri aku kat tempat ibu tu..HadoOoooiiii, ase tak nak bersalin pun ada.. TAKUT ! Haissshh macam2 lam pikiran aku masa tu. Tapi tak sempurna la hidup seseorang wanita tu jika tak melahirkan cahaya mata yang juga pengikat kebahagiaan dalam keluarga.. *ecececee kemain lagi ayat aku

::Untuk pengetahuan korunk::
Tangisan pertama si anak yang baru keluar bertemu alam dunia, memberi makna besar kepada ibu. Seorang ibu, juga bapa tentunya mengukir senyum gembira tatkala melihat anak yang ditunggu-tunggu lahir ke dunia.  ツ
Hilang segala kesakitan yg dialami si ibu tatkala selamat melahirkan bayi yg dikandung nya selama 9 bulan 7 hari..

Bukan senang tau nak melalui saat-saat dari disahkan hamil sehinggalah tiba hari melahirkan bayi yang dikandung :
  •           Alahan atau alergik terhadap makanan , haiwan @ sebarang bauan
  •          Muntah-muntah yang teruk (morning sickness)
  •    Kuat makan sehinggakan berat badan meningkat.
  •          Berat badan yang meningkat akan mencetuskan obesiti dan obesiti akan mencetuskan penyakit kencing manis kepada ibu hamil.
  •          Sembelit yang teruk
  •          Buasir
  •          Jangkitan kuman (bakteria) pada saluran kencing.
  •          Anemia iaitu kekurangan sel darah merah.  Apabila berlaku anemia, bekalan oksigen yang dibekalkan ibu dan bayi tidak mencukupi. Jadi situasi ini cukup bahaya terhadap ibu dan bayi dalam kandungan.
  •          Sakit urat dan kekejangan otot kaki.



::Nie ada aku sediakan video proses bayi yg berada dalam perut ibu sehingga dilahirkan  ツ

Jadi bersyukurlah kita kerana berkesempatan dilahirkan ke dunia ini! Taatilah & sayangilah ibubapa kita  ツ Tanpa mereka siapalah kita .. 

Khas untuk ibuku  ROHANA , Kau lah RATU hidupku ! Terima kasih kerana telah bersusah payah bertarung nyawa melahirkan aku kedunia nie serta mendidik aku sehingga aku dewasa sekarang ! I LOVE U MOM  ツ


SEKIAN .. ツ

Tuesday, 21 February 2012

●•♥❤•●Suatu hubungan yang diredai ! (◕‿◕) ✿

Assalamualaikum..

♥♥| Dijadikan wanita dari tulang rusuk yang bengkok . . Untuk diluruskan oleh lelaki , tetapi seandainya Lelaki itu tidak lurus . . Mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang yang lurus | ♥♥ >,<

Rasa cinta wujud dalam jiwa manusia sejak dari manusia itu lahir ke dunia lagi.

 Aku rasa mungkin korunk pernah mendengar bahawa kehidupan kita ini seperti roda yg berputar.Sekejap kita berada diatas,sekejap kita berada dibawah.Proses ini berulang sama seperti roda yg berputar tanpa henti.
Begitulah juga dengan kehidupan kita sesama manusia.Adakalanya kita gembira dan adakala nya kita akan bersedih.

CINTA

  • Kita memerlukan memerlukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan suka duka kita..:) 
  • Kita juga ingin rasa disayangi dan menyayangi,dirindui dan merindui,dicintai dan menyintai..:)
  • Kita akan merasai indah nya hidup bila berada disamping orang yang kita cintai..:)
  • Kita juga tak terlepas dari perasaan kecewa,terluka dan merana...:)

Itulah lumrah hidup manusia

Tapi sesuatu perhubungan itu sebenarnya tidak perlu untuk dijulang2 mahupun untuk ditunjuk2..





Seorang wanita
yg berani meletakkan in a relationship with kekasih bukan mahramnya itu...ia sedikit sebanyak telah hilang sifat malu dan segan dalam dirinya sebagai seorang muslimah...kerana ia seolah-olah seperti memberitahu kepada umum bahawa dia sekarang sedang bergelumang, bergomol dan bercouple dgn kekasihnya...seperti istiharkan kemaksiatan...tahukah anda bahawa meletakkan in a relationship with kekasih bkn mahram boleh menimbulkan fitnah??? dan apabila timbulnya fitnah boleh mendatangkan dosa??? akhir zaman ini ramai manusia yang berbangga dgn maksiat yang dilakukan oleh diri mereka sendiri...

Tahukah anda bahawa,sedangkan dalam pertunangan Nabi SAW sendiri ada mengingatkan kepada kita supaya sebaik-baiknya merahsiakan pertunangan...inikan pula perhubungan couple yang jelas haram...tetapi nak tunjuk juga kepada umum yang diri itu sudah berstatus couple!!!...kalau status pertunangan tak mengapa la juga, tetapi itu pun Nabi s.a.w menyuruh sebaik-baiknya merahsiakan pertunangan sebagaimana Sabda Nabi s.a.w:

“Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan” (Hadith riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu, dan disahihkan oleh al-Albani di dalam Irwa’ al-Ghalil)

oleh itu janganlah berbangga dgn status in a relationship with kekasih bukan mahram anda itu kerana yang anda akan dapat adalah dosa yang sia-sia sahaja...nak selamat dan elak diri difitnah...halalkan segera perhubungan anda itu supaya tidak berlaku lagi fitnah, dosa dan maksiat...






"Demi MASA! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali
(1) orang-orang yang beriman, (2) dan yang beramal soleh
(3) dan yang berpesan2 pada kebenaran (4) dan yang berpesan2 pada kesabaran".
~Surah Al-'Asr.





Jika namamu yang tercatat di Lauhul Mahfudz untuk diri ku~
Jika namamu yg tertulis diLauhul Mahfudz untuk diriku,nescaya rasa cinta itu akan Allah tanamkan dalam diri kita.Tugas ku bukan mencari dirimu,tetapi mensolehkan diriku.
Wahai seseorang yg telah tertulis diLauhul Mahfudz ku, imamku , dan ayah kepada anak2ku,engkau yg membersamai perjalanan ku nanti.Aku tahu kau sedang memperbaiki dirimu,memantaskan dirimu untuk menjadi imam bagi tulang rusuk ku~ :)

video

♥ ♥ ♥..SEBELUM KITA MENCINTAI SESEORANG..♥♥♥
| Pesan pada DIRI.. Jangan tersalah memberi HATI pada insan yang tak SUDI.. Pada insan yang tak MENGERTI.. Kerana,sekali kau memberi, selamanya dia di HATI.. Kerana,sekali kau dilukai, sampai bila2 tetap kau ingati..Pesan lagi pada diri, hati2lah dalam memberi HATI sebab ia hanya untuk insan yang tahu menghargai betapa tingginya nilai sekeping HATI | (◕‿◕) ✿


‎:: ALLAH da tuLis jOdOh kitER sEjAk dULu Lagi..

Jika ALLAH da tEtApkAn sEsUAtU uNtuk kitEr,wALAu isi ALam cubA mENghALang 
mcmAnE pUn,kitEr tEtAp akAn dApAt,
tApi.....
JikA ALLAH da tEtApkAN yg sEsUatu tU bUkAN uNtUk kitEr,wALAu isi ALAm cubA mEnghALAng,kitEr tEtAp xkAN dApAt memiLikinyEr,kErna iA bUkAn "MILIK KITE" . .(",)* ♥





 DAT'S ALL.. :)

Monday, 20 February 2012

♥ GUNS AND ROSES NYTE of NURSING FESTIVAL for 1/2011 ♥♥ (◕‿◕) ✿.

ASSALAMUALAIKUM ... :)

Hye guys , for this new entry mmg OHSEM sgt..



Bertemakan GUNS AND ROSES NYTE of NURSING pada 18.02.2012 telah berlangsung satu majlis yg sgt dinanti2kan oleh kteorg as a student nurse. Untuk pengetahuan korunk semua,majlis ini memang menjadi acara WAJIB bagi kos nursing bagi setiap semester ! Bak kata Ketua Program kami,ianya untuk merapatkan hubungan silaturrahim antara semua student nurse,tak kira lah junior or senior..:)

Macam-macam aktiviti menarik yg telah dirancang oleh abg2 n kakak2 telur kesayangan kiteorang :) Haa,korunk mesti pelik kan " Ape plak abg2 n kakak2 telur nie kan?? Actually ia sgt sinonim bgi kteorg student nurse kat kolej tu.. 

" ABG & AKAK TELUR " a.k.a " ABG & AKAK ANGKAT " lah ! 

dyeorang memang sporting giler also COOL ! Enjoy sgt sepanjang majlis tu . * Credit tuk dyeorang kerana telah bertungkus-lumus berganding bahu untuk menjayakan FESTIVAL NURSING tersebut..

The Gorges Nyte !

Utk pengetahuan korunk juga,malam tu merupakan malam penutup bagi Festival Nursing yg diadakan sepjg 3 mggu.Alhamdulillah majlis tu berjalan dengan baek :)

Haaa...bab baju n sume2 yg nak pakai malam tu,actually first2 memang aku buntu sgt2,tak tahu nak pakai apa.Agipun aku nie bukanlah pandai sgt bab2 berfashion nie..

Korunk nak tau tak macam mane tetibe aku boley dapat baju tu & pakai camtu malam tu?

One day masa aku tgh jln2 nga mmber pelok cium aku si EQA CHUICHUI tu dekat TIMES SQUARE , mata aku tetibe tertarik dengan dress labuh yg berwana hitam tu.Even murah jer tapi ia nmpak cantek. Right? hehe Actually baju tu kosong jer tapi tetibe dtg lak idea kat kepala otak aku nie nak match kan dress tu ngan baju corak Leapord paint aku ngan Riben Cokelat aku yg cute tu..:) Then di match ngan tudung bawal merah versi Dian Pelangi aku! hehe tetibe nmpak GORGES plak. *perasan sendiri

maka nie larh hasilnye :)

Credit to Dian Pelangi !
 
Nie ada gambar yg sempat aku ambik masa majlis tu,tapi upload skit2 dah la yer.yg laen biarlah menjadi koleksi peribadi aku..:)

| Bersama President class aku yg SEGAK giler lam tu ala2 KOREAN GUYS gituu |



| Sebelah kanan tu akak telur aku-kak NABILAH |

Seterusnya gambar bersama Cik Syg2 aku si EQA CHUICHUI,AINA NASEHA & AREUU FARIHA :)
MUUUAAHHHHH ! syg korunk sgt2 

A friend is one who knows you and loves you just the same


Nielah kami berempat~



Nie rumate sebantal aku :) Si Chuchui



A friend should be one in whose understanding and virtue we can equally confide, and whose opinion we can value at once for its justness and its sincerity.
"In good times, in bad times I'll be on your side forever more, that's what friends are for." 

THATS ALL FOR MY ENTRY :) semoga korunk enjoy baca celoteh aku nie.. ♥(◕‿◕) ✿

Saturday, 11 February 2012

●•♥❤•● Majlis Makan Jawatankuasa Perwakilan Program (JPP) kali pertama !

Hye guys :)  This is my new entry !







‎| Before you can see the LIGHT ,you have to deal wif the DARKNESS | ♥







Entry kali nie aku nak cite pasal Majlis Makan JPP pada 10.02.2011.. Actually majlis nie da lame dirancang semenjak Tahun 2009 lagi.. tapi tahun 2012 barulah majlis nie dapat diadakan ! *maybe tunggu batch aku da sem 3 kot baru nk wt , bertuahnyer~ hahaha.. :D



Tujuan majlis nie diadakan adalah untuk mengeratkan lagi hubungan silaturrahim antara sesame geng JPP ! even kiteorg da cukup akrab  da macam adik-beradik :)



Although,malam ini jugak malam yang paling bermakne bagi si comel kecik molek Eva ! Apabila pada tarikh ini juga adalah bersempena hari lahir nya yg ke-20..:) specialnye dye ciap bersuap2 kek agi ngan Ketua Program kteorg lagi.. jelesnyer~


Memang aku kekenyangan la malam tu biler kat depan mata dah terhidang macam-macam jenis makanan yg lazat lak tu..mane tak tergoda.lalalala~ so,ape lagi, aku hentam jer sume jenis except salad (aku nie mmg yg jenis anti sayur) :(




Selepas selesai kiteorg menghentam makanan tu,maka bermulalah "karoks time" ! Sume org smpai nak pecah suara melalak nyanyi lagu ciap menari agi..em vokal tak payah kirelah,mmg hancur ! hahaha tapi malam tu amat bermakne sgt2 even tak diadakan kat hotel yang grand2.. :) but kiteorg enjoy giler >,<
 
Harap majlis nie dapat diteruskan untuk semester yang seterus nyer..:) Muuaaahhhh  <3 Sayam sumer ! Kat bawah tu antara gambar2 yang sempat aku ambik dalam majlis tu~ cket2 dah la..yg laen aku nk wt kenangan peribadi aku pulak . :P






Nie Amer Gerbang [bf nyer si Aina] yg bajet2 ngah bakar jagung la konon2 nyer :P 

Tiga sahabat akrab bersama <3


Sekian untuk ENTRY kali nie..bye2 :)